Oraşul Horezu - Caracteristici turistice

Calendar Evenimente
  Iulie 2018 (0)
L M M J V S D
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Newsletter
Vrei să afli care sunt ultimele noutăți și evenimente?
Dezabonare
Vremea in Depresiunea Horezu
Astăzi
Max.: 28°C
Min.: 14°C
GENERAL
Media anuală: 10,8°C
Precipitatii medii: 33,1 mm
Calitatea aerului: Bun (vezi. ANPM.ro)

 Teritoriul oraşului,din punct de vedere al reliefului, se poate grupa în trei zone: lunca râului Luncavăţ, dealurile Ulmului, Romanilor, Râmeştilor, Urşanilor şi munţii Marginea, Petriceaua, Bolca, Ludeasa, Piscul Lung, Barcaciu, Pietrile Roşii şi Văleanu. Localitatea este aşezată într-un cadru natural deosebit de atractiv creat de formele de relief, hidrografie, elemente climatice şi tipuri de vegetaţie.

Zona Horezu beneficiază de condiţii naturale deosebit de favorabile practicării turismului, fiind avantajate de lipsa factorilor de poluare şi de un potenţial turistic de excepţie care permite practicarea unor forme variate de turism. Formele de relief submontan şi montan, având ca suport o structură geologică complexă, dispus în trepte de altitudine, accentuează aspectul natural  al zonei şi creează oportunităţi pentrul turismul de relaxare. Fondul forestier bogat care acoperă versanţii sudici ai Munţilor Căpăţânei îmbogăţesc aspectul peisagistic al regiunii şi creează un mediu ambiant atractiv, curat, recomandat pentru vacanţe active.

Elementele climatice ale zonei, fără valori extreme,sunt   favorabile practicării turismului în tot timpul anului pentru  repunerea  în formă a organismului după stres (climat de dealuri, cu temperatură medie anuală de circa 6°C).

Domeniul schiabil amenajabil în arealul Vf. Lui Roman este o premisă favorabilă dezvoltării sporturilor de iarnă. Traseele principalelor cursuri de ape, însoţite de cele mai multe ori de drumuri forestiere, sunt locuri de petrecere a week-end-ului la iarbă verde sau locuri de campare. Flora pajiştilor montane şi a fîneţelor, de o diversitate impresionantă, în funcţie de altitudine îmbogăţesc peisajul cadrului natural cu specii floristice multicolore.

La toate acestea se adaugă fondul de vânătoare şi de pescuit sportiv deosebit de valoros, mai ales pe cursul superior al pâraielor, în amonte de aşezările umane. Unicitatea şi valoarea unor elemente ale biodiversităţii sau fenomenelor naturale geologice cu valoare ştiinţifică a determinat includerea Masivului Buila- Vânturariţa în categoria ariilor protejate, în conformitate cu Legea nr. 5/ 2000, denumit Parcul Naţional Buila- Vînturariţa, ale cărui limite trec, pe o suprafaţă restrânsă, şi pe teritoriul administrativ al oraşului Horezu.

Centrul istoric al oraşului Horezu/Ansamblu urban construit între anii 1850-1920 cuprinde un fond construit de o deosebită valoare istorică şi arhitecturală. Potrivit Listei Monumentelor Istorice publicată în Monitorul Oficial al României , partea I, nr. 670 bis, din 1 octombrie 2010, delimitarea ansamblului urban este următoarea:

  • Est-Strada Independenţei;
  • Vest-Strada 1 Decembrie (inclusiv);
  • Nord-Strada Nicolae Iorga, intersecţie cu strada Unirii;
  • Sud-Strada Tudor Vladimirescu.